Kustība “Dažādībā ir spēks” saņem prestižo “Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balvas” atzinības rakstu

“Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balvas” atzinības rakstu

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) un Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) iniciatīva “Dažādībā ir spēks” ieguvusi “Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balva 2020″ (European Enterprise Promotion Awards 2020) nacionālā līmeņa apbalvojumu kategorijā par atbildīgas un iekļaujošas uzņēmējdarbības veicināšanu. Konkursu organizē Eiropas Komisija ar mērķi izcelt labākos uzņēmējdarbības prakses veicināšanas piemērus visā Eiropā, tostarp veicināt iekļaujošu darba vidi.

Latvijā kā biežāko iemeslu, kas traucē ieviest dažādības vadības un iekļaujošas darba vides pasākumus, katrs piektais darba devējs, jeb 20% respondentu, 2017.gadā veiktā aptaujā min valdošos aizspriedumus un stereotipus sabiedrībā, kas veido saskarsmes problēmas darba kolektīvā. [1]

Lai veicinātu izpratni par dažādību un tās ieguvumiem darba devēju vidū, SIF sadarbībā ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parku apņēmās apkopot labās prakses piemērus un izteikt atzinību tiem darba devējiem, kuri ar savu ikdienas darbu snieguši nozīmīgu ieguldījumu diskriminācijas mazināšanā. Priecājamies, ka iniciatīva kalpojusi par motivāciju citiem darba devējiem un novērtēta arī Eiropas līmenī,” skaidro SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Ir patiess gandarījums, ka Latvijas darba devēji kļūst atvērti. Tas nenotiek masveidā, bet ar katras iniciatīvas palīdzību mums ir iespējas veicināt tādu darba vidi, kas ir cieņpilna, kurā cilvēks, neatkarīgi no tā, no kādas sociālās grupas viņš vai viņa būtu, darba vide izceļ viņa talantus, nevis fokusējās uz trūkumiem un būtisks ir aspekts, ka tā nav labdarība vai kāda žēlastības maize, dažādības vadība ir prasme, kas veido augstu pievienoto vērtību organizāciju attīstībā” saka Rasma Pīpiķe, Ventspils Augsto tehnoloģiju parka vadošā eksperte dažādības vadības jautājumos un ķiploka balvas idejas autore .

Kustību “Dažādībā ir spēks” veido vairāku posmu programmu, kas palīdz darba devējiem ieviest dažādības vadības principus savā organizācijā. Vispirms darba devējs veic pašnovērtējumu, rezultātus analizē profesionāli eksperti un tad  kustības ietvaros tiek nodrošinātas profesionāļu konsultācijas un semināri par dažādības vadības metožu ieviešanu darba vidē, kas veicina diskriminācijas gadījumu novēršanu un mazina aizspriedumus un stereotipus darba vidē. Kustību 2019. gadā atzinīgi novērtējušas arī Latvijas augstākās amatpersonas Valsts Prezidents Egils Levits un Premjers Krišjānis Kariņš, kas norāda uz kustības augsto pievienoto vērtību tautsaimniecības attīstības veicināšanā.

2018. gadā kustībai pievienojās un pašvērtējumam pieteicās 23 darba devēji,  2019. gadā – 31 darba devējs, bet 2020. gadā – 36 darba devēji . Labākie dažādības vadības principu ieviesēji katru gadu piecās, vienlīdz nozīmīgās kategorijās tiek apbalvoti ar Dažādības ķiploka balvu. 2020. gadā apbalvošanas ceremonija paredzēta 20. novembrī. Starp iepriekšējo gadu laureātiem ir IT uzņēmums Draugiem Group, biedrība Latvijas Samariešu apvienība, SIA SilJa, SIA Wunder Latvia, SIA Paulig Coffee Latvia, Sociālās integrācijas valsts aģentūra, SIA SCHWENK Latvija un SIA Starptautiskā Kosmetoloģijas koledža.

“Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balva” norisinājās divās atlases kārtās. Nacionālās atlases kārtu izturējušie kandidāti pretendēja uz Eiropas līmeņa balvu, kur pieteikumus vērtēja starptautiska ekspertu žūrija. Apbalvošanas ceremonija paredzēta  novembrī Berlīnē.

[1] https://www.sif.gov.lv/images/files/ESF/ESF-integracija/petijumi/Aptaujas_gala_rezultatu_apkopojums-Analize.pdf